İdari yapı
İlçemiz, 20 köy ve 25 mahalleden oluşmaktadır. Elmalı Köyü haricindeki köylerimizin nüfusları azdır.Elmalı Köyü orman içine sonradan yerleşerek oluşmuş köy niteliğinde olup, Karadeniz köyleri özelliğini taşır. 6-8 mahalleden oluşmaktadır.
Ulaşım
- Üsküdar´dan 15, 15ŞN, 15M , 15KÇ , 15Y , 15P , 15N nolu hatlarla ve sarı dolmuşla
- Kadıköy´den 15F ve 15BK , 14M nolu hatlarla ve sarı dolmuşla
- Ümraniyeden 11H , 15TY , 11ÇB nolu hatlarla
- Mecidiyeköyden 121A ve 121B ile
- Taksim´den E2 nolu hatla
- Kavacık´tan 15A , 15D , 135 , 135A , 136 nolu hatlarla ve minibüslerle
- Ayrıca deniz yolu mevcuttur.(Beykoz-Yeniköy tekneleri ve sabah saatlerinde deniz otobüsü ve vapurlarla)
Sosyal hayat
Beykoz´da gözle görülür bir plansız yapılaşma ve konut sıkıntısı yaşanmakta olup, nüfusun 1/4'e yakını tapusuz gecekondu tipi evlerde oturmaktadır. İmar durumu yakın zamana kadar imar mevzuatının tatbikatındaki gecikmeler yüzünden son derece düzensizdir. Büyük ölçüde eksik olan altyapı tamamlanmaya çalışılmaktadır. İlçe nüfusunun büyük bölümünü Beykoz'a bölge dışından iç göçle gelen vatandaşlar oluşturmuştur. Yaşanan aşırı iç göç sonucunda birçok yerde doğal bitki örtüsünün yok edilmesi ile yerleşim alanları meydana gelmiştir Yer şekillerinin de engebeli olması;plansız yapılaşmanın sebeplerinden biridir. Arazi mülkiyeti genellikle orman ve hazineye ait olup, şahıs mülkiyetindeki arazilerin sınırlı olması ve büyük parseller içermesi yüzünden işgallerle konut alanı haline dönüştürülmüştür. Eski yerleşim alanı olarak Merkez, Yalıköy, Paşabahçe, Anadolu Hisarı, Kanlıca'nın bir kısmı müstakil ve eski tip konut tarzını koruyabilen mahalleler arasındadır.
Beykoz İlçesindeki Sosyal Faliyetler
Beykoz Belediyesi, Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilçede bulunan çeşitli vakıf ve derneklerin işbirliği sayesinde halk oyunları, tiyatro etkinlikleri ve çeşitli yarışmalar yapılmaktadır.Ayrıca İsmek´in açtığı kurslarada büyük rağbet vardır.İlçemizde birde Hak Eğitim Merkezi bulunmaktadır Kütüphanelerin ve çok amaçlı salonların yetersizliği, kültürel faaliyetlerin istenilen düzeye ulaşmasını engellemektedir. İlçemizde 3 sinema, 11 spor kulübü, 1 spor salonu, 3 futbol sahası, 4'ü şahıslara ait 26 halı saha mevcuttur. Beykoz Çayırı'nda yapılmaya başlayan geleneksel Beykoz Şenlikleri kültürel etkinliklerin sergilendiği önemli bir faaliyettir. Beykoz Çayırı´ndaki askeri kışlanın ve (halk tarafından Saray Hastanesi) olarak bilinen Beykoz Kasrı´nın yakın tarihte turizme açılacak olması,özelleştirilmiş olan Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası´nın yerine çok kısa sürede 5 yıldızlı bir otelin yapılacak olması ve Riva Köyü´ne yeni yapılacak olan Türkiye´nin ilk ve tek en büyük sinema platformu İlçenin sosyal yönünü daha çok genişletecektir.
- Beykoz Kasrı 1845-1854 Abdülmecid Han
- Küçüksu Kasrı 1752 I. Mahmut
- Çubuklu Hıdîv Kasrı 1906 II. Abdülhamid Han
- Anadoluhisarı Kalesi 1396 Yıldırım Bayezit (Güzelcehisar Kalesi)
- Mihrişâh Sultan Çeşmesi 1806 III. Selim
- Anadolu Kavağı Kalesi 1630 IV. Murat
- Midillili Ali Reis Camii 1593 Midillili Ali Reis tarafından yaptırılmıştır.
- On Çeşmeler(İshâk Ağa Çeşmesi) 1550-1747 I. Mahmud
- İskender Paşa Camii ve Türbesi 1560 I. Süleyman ( Kanuni) ve II. Selim dönemlerinin devletin ileri gelenlerinden, "Magosa Fatihi" olarak tanınan Gazi İskender Paşa (ö. 1570) tarafından yaptırılmıştır.
- Karakulak Çeşmesi 1836 II. Mahmut
- Paşa Çeşmesi 1870 Abdülaziz Han
- Anadolu Feneri ve Camii 1567 (I. Mahmud döneminde yaptırılmıştır)